Тренування

Безглютенова дієта – чим небезпечна для здорової людини?

Незважаючи на те, що безглютенова дієта (Gluten-Free) сьогодні дуже модна, багато роблять з глютену головного ворога здоров’я, є незаперечна істина (незаперечна тому, що підтверджена численними дослідженнями, тобто ДОВЕДЕНА) – безглютенова дієта необхідна ТІЛЬКИ людям, яким офіційно поставлений діагноз ЦЕЛІАКІЯ. Крім того, подібна медична дієта означає не тільки відмову від глютену, але і рекомендації до інших продуктів, щоб ЗАПОБІГТИ побічні ефекти (які, як відомо, є у всього, що містить в собі слово «дієта»).

Але що буде, якщо абсолютно здорова людина раптом назовсім виключить з харчового кошика глютен:

  1. Знизиться кількість споживаної клітковини. З урахуванням того, що більшість людей, які не знайомі з принципами раціонального харчування, НЕДОЇДАЮТЬ клітковину постійно, подібна дієта особливо небезпечна.
  2. Кальцій, залізо, магній, цинк – елементи, які також часто в дефіциті у сучасної людини, від безглютенової дієти ще більше скорочуються.
  3. Вітамін D, вітамін B12 фолієва кислота – знижуються (особливий знак для вагітних і плануючих).
  4. Більше споживання продуктів з високим глікемічним індексом і насичених жирами і трансжирами (наприклад, безглютеновий хліб має більш високий ГІ).
  5. Більше продуктів, багатих ртуттю, свинцем, кадмієм (згідно з дослідженнями, безглютенові продукти містять в собі велику кількість даних речовин).
  6. Все це призводить до ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи, травлення, набору зайвої ваги і т. д.

І, як ви розумієте, справа не в тому, що сама відмова від глютену веде до якихось поганих наслідків. Немає. Наслідки має новий тип харчування, який сильно страждає із-за того, що людина не володіє достатніми знаннями.

Будь-які дієти, які передбачають повну відмову від будь-якого компонента – будь то глютен, жир, вуглеводи або щось ще, повинні призначатися тільки лікарем і тільки за показаннями!