Садівникам

Осіння обрізка агрусу

Агрус вважається невибагливим ягідним чагарником. Але для забезпечення стабільного рясного плодоношення важливо в осінній період своєчасно і правильно проводити його обрізку.

Необхідність і терміни обрізки

Основна мета обрізки полягає в стимулюванні плодоношення. Якщо не видаляти зайві пагони, то надто густий чагарник не отримує достатнього освітлення і відчуває дефіцит поживних з’єднаннях. Це відбивається на врожайності, яка поступово знижується. Ягоди розвиваються все більш дрібними і втрачають свої смакові якості.

Виконують обрізку агрусу переважно восени. Вибирають момент, коли з кущів зняті всі ягоди, а листя вже опало.

Ранньою весною обрізку повторюють, якщо після зими виявлені сухі, підмерзлі або зламані стеблини.

Різновиди обрізки

Практикують, орієнтуючись на вік і особливості сорту, кілька технологій обрізки:

  1. Формує. Необхідно розвивається чагарями до досягнення віку 4-5 років забезпечити оптимальну форму крони. У цей період важливо залишати скелетні гілки, на яких формується основний врожай ароматних ягід.
  2. Санітарна. Інтенсивне плодоношення агрусових кущів спостерігається з 6-8-річного віку. Щоб не послабити його темпи, щорічно для таких рослин восени практикують санітарну обрізку. Прибирають тонкі, сухі, зайві, пошкоджені комахами, підгнилі, сланкі по землі пагони.
  3. Омолоджуюча. Ця різновид обрізки передбачає повне вирізування гілок старше 7-8 років. Якщо таких стебел багато, то процес розтягують на 2-3 роки, так як при одночасному їх випилюванні чагарник може ослабнути.

Алгоритм обрізки

В осінній період практикують кілька найбільш поширених схем обрізки аґрусу.

Класична

Видаленню підлягають ослаблені, надто тонкі, зі слідами плісняви, підточені шкідниками, що створюють тінь пагони. Це найбільш поширена технологія обрізки, що проводиться для різних видів аґрусу.

На шпалері

Застосовують для різновидів агрусових чагарників з вираженою схильністю до вилягання. Вирізати слід пагони, які лежать на поверхні ґрунту. Саме вони найчастіше уражаються різноманітними хворобами.

На штамбі

Метою обрізки стає отримання чагарнику у формі невеликого дерева з розлогою кроною. Залишають найбільш розвинений здоровий стебло. Навколишнє його поросль вирізають цілком.

Працюють інструментами (садовими ножицями, різаками, секаторами) з добре наточеними лезами. Їх попередньо знезаражують. Враховуючи, що стебла у більшості сортів аґрусу покриті колючками, надягають закриту щільний одяг. Руки захищають рукавицями.

Після обрізки з-під агрусових кущів вигрібають всі органічні залишки. Грунт обережно розпушують, не ушкоджуючи коріння. Ці заходи дозволять знищити значну частину шкідників, які сховалися в опалому листі і грунті. Чагарники підгодовують калійно-фосфорних комплексом і рясно поливають. Пристовбурні кола мульчують рубаною соломою або компостом.