Садівникам

Перевірка кавуна на нітрати: як її можна зробити вдома

Деякі городники свідомо удобрюють рослини в дуже високих дозах. Внаслідок цього виходять великі плоди раніше за термін приблизно на місяць. Вони не несуть користі здоров’ю людини, оскільки містять багато нітратів.

Вимірювання обсягу нітратів

Можна використовувати нітратомір чи екотестер. Пристрій компактний, ним легко користуватися. За кілька секунд воно визначає кількість нітратів у плоді. На дисплеї можна побачити допустиме значення речовини. Щоб провести виміри, потрібно вибрати назву плода в меню, ввести щуп у м’якоть та дочекатися результату.

Також популярні смужки-індикатори. Вони діють за принципом лакмусового папірця. Смужка змінює колір залежно від кількості речовини. Її слід занурити в сік кавуна чи покласти в м’якоть. Папір повинен повністю намокнути. Через 2 хвилини індикатор зміниться. Його порівнюють із еталонною шкалою і виносять вердикт: чи можна їсти такий кавун чи ні.

«Бабулини» методи

Необхідно помістити ягоду в тару із водою. Якщо кавун з великим обсягом нітратів, то він одразу піде на дно. Гарний кавун залишиться на плаву.

Також можна відрізати близько 25 г м’якоті, помістити у склянку із чистою водою та розім’яти. Якщо м’якуш нітратний, то колір води стане насиченим червоним. Інакше він буде рожевим.

Як визначити нітратний кавун

Спочатку слід звернути увагу до розміри. Якщо плоди ранні та надто великі – то було додано багато хімічних добрив. Зупиняйте вибір на варіантах від 5 до 7 кілограмів.

Хвостик має бути сухим, жовтим і не дуже тонким. Товстий та зелений хвостик говорить про незрілість плода. Земляна пляма гарного кавуна завжди середнього розміру та жовтого кольору. При блідій плямі можна говорити, що плід ще не дозрів.

На кірці не повинно бути мітки. За наявності коричнево-чорних плям можна говорити про високий вміст нітратів. Аналогічний висновок роблять за наявності горбистої та глянсової кірки.

Розрізані чи пошкоджені плоди набувати не варто. Такі ягоди зберігаються лише кілька годин.

М’якуш повинен бути пофарбований рівномірно. Неприпустимо наявність білих чи жовтих прожилок. Це означає, що плід накачали хімічним добривом.

Якщо у м’якоті яскраво-червоний колір і фіолетовий відтінок, це говорить про нітратність та штучні добавки. Нітратність показує і “дзеркальна”, абсолютно гладка м’якоть при зрізі. Фактура гарного кавуна завжди зерниста і без слизу. За наявності м’якоті тріщин і порожнин можна говорити про те, що дозрівання плодів було прискорене завдяки надлишку добрив.

Зверніть увагу, що насіння гарного кавуна завжди коричневе і крупне. Якщо вони бліді та дрібні, це свідчить про нітрати.