Тренування

Як правильно читати етикетки на продуктах?

Болюча тема, тому що в цьому питанні наше населення як і раніше дуже погано або дезінформовано.

Звичайно ж, у цій статті ми не будемо розбирати весь можливий склад продуктів, перераховувати безпечні і шкідливі добавки і т. д. Тут ми хочемо донести вам дуже просту істину, яка, сподіваємося, значно спростить вам життя і спосіб харчування в цілому.

Потрібно розбиратися у всіх видах добавках?

У першу чергу варто сказати, що небезпечних і шкідливих інгредієнтів в сучасній харчовій промисловості, немає. Просто тому що це економічно не доцільно і тому, що це дуже суворо контролюється. В іншому випадку, статистика отруєнь не давала б шансів.

Якщо мова йде про здорових людей, які не страждають на целіакію, діабет, харчовою алергією, захворюваннями ШКТ і т. д. , в принципі, їм не потрібно вивчати склад продукту, їм потрібно лише дивитися на параметри, які ми вказали в кінці статті.

Якщо мова йде про людей з відхиленнями у стані здоров’я, то вони, за рекомендацією свого лікуючого лікаря, повинні дивитися на склад, але теж, виключно за тими параметрами, які важливі для їх діагнозу.

Що все-таки з добавками?

Давайте на прикладі декількох добавок спробуємо пояснити один основний принцип.

Важливо, щоб всі розуміли, що якщо в складі є назви, які вам не знайомі, які звучать як жахливі хімічні елементи, у тому числі різного роду Е, це не означає, що вони небезпечні для здоров’я.

Дикрахмаладипат ацетильований (E1422)

Звучить жахливо, правда? Що це таке? Це звичайний модифікований кукурудзяний, рідше картопляний крохмаль. «Модифікований» в даному випадку означає лише змінені фізичні властивості для зручності застосування в харчовій промисловості, але крохмаль від цього не перестає бути звичайним крохмалем. (Прим. автора – щоб ви розуміли, коли ви сире яйце зварили, воно змінило свої фізичні властивості, тобто модифицировалось, але при цьому яйце, як і раніше, залишилося яйцем, а не перетворилося в інопланетне чудовисько).

Саме речовину крохмаль не тільки безпечно, але і важливо, тому що це складний вуглевод, який, між іншим, міститься в масі свіжих овочів і фруктів, які ми повинні вживати щодня. У харчовій промисловості його застосовують у невеликій кількості виключно як загусник, щоб зробити рідкий продукт більш густим, гелевидний.

Е441, Е440 (желатин і пектин)

В принципі, якщо не писати їх з літерою Е, то запитань у людей не виникає. Це натуральні і безпечні, навіть певною мірою корисні і важливі (особливо пектин, який нейтралізує важкі метали – «привіт модному речі детокс») добавки. На рахунок металів абсолютно серйозно. Пектин також застосовувався в комплексній терапії лікування людей, постраждалих на Чорнобильській АЕС. Застосовуються желатин і пектин також з метою загущення, додання продукту гелі – і желеподібної консистенції.

З таким же успіхом можна обізвати соду – гідрокарбонат натрію (Е500); сіль – хлорид натрію, або йодована сіль – йодат калію (Е917) і т. д. Всі ці назви не повинні вас бентежити. Ви повинні пам’ятати, що, згідно із законодавством, усі ці добавки мають чіткий контроль за вмістом їх у продуктах та безпеки для здоров’я.

Цікавий факт

Є країни – Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизія, в яких за законодавством не обов’язково вказувати всі складові продукту, можна просто білки, жири, вуглеводи, харчові волокна. В Америці, наприклад, за законодавством потрібно писати все. Звідси складається у людей хибне сприйняття, що в імпортних, особливо американських продуктах міститься вся таблиця Менделєєва і їх вживати не можна. А ось продукти з Білорусі славляться своєю натуральністю, чистотою, ніяких добавок там немає. Добре це чи погано? Судити вам. І продукти з Америки, і продукти з Білорусі проходять контроль якості, і в будь-якому випадку нічого небезпечного вони не містять. Тільки якщо це якісь підробки, підпільне виробництво і т. д. Від цього ніхто не застрахований.

Але офіційні виробники, що б не писали на етикетках, не додають нічого страшного і небезпечного, тому що суворо дотримуються закону. Якщо деякі виробники розписують весь склад, це робиться лише для зручності, людина бачить всю «нутрощі» і оцінює свій добовий раціон.

АЛЕ! Що ще важливо. . .

Далеко не у всіх країнах, на жаль, виробники вказують процентне співвідношення по добовій нормі. Наприклад, ви можете звернути увагу на деяких імпортних продуктах, в таблиці можна побачити відсоток від добової норми. Бачачи цю цифру, людина оцінює, добирає чи ні свою добову норму з цим продуктом, будь то харчові волокна, мінерали, вітаміни, білки і т. д. Це дуже важливо і зручно. Але, звичайно, не принципово.

Що ж все-таки читати на етикетці?

  • Термін придатності. Іноді в гонитві оцінити «жахливість» того або іншого продукту, ми вникаємо в склад, що зовсім забуваємо про найважливіше – його термін придатності. А це, найперше, що ви повинні подивитися.
  • Далі, за російським законодавством, склад продуктів йде від більшого до меншого. Тобто за ступенем вмісту. Наприклад, у молочних продуктах першим має йти нормалізоване молоко, в шоколаді – какао-боби, у хлібі – борошно пшеничне і т. д. І, залежно від цього, ви оцінюєте ступінь змісту того чи іншого компонента при обліку свого раціону.
  • Найважливіші компоненти, які РЕАЛЬНО сильно впливають на наше здоров’я – ЦУКОР, СІЛЬ, НАСИЧЕНІ ЖИРИ, ТРАНСЖИРИ. І саме ступінь їх змісту ви повинні оцінити у другому пункті цього списку.

ВАЖЛИВО! Не сам факт утримання цих компонентів повинен вас збентежити, а ВИ, бачивши ці компоненти, повинні оцінювати, скільки даного продукту можна з’їсти, а скільки буде вже шкідливо.

Один із засновників сучасної медичної науки, алхімік, лікар, філософ 15-го століття Парацельс, сказав слова, які тепер можна вважати парадигмою:

«Все є отрута і ніщо не позбавлене отруйності; лише доза робить отруту непомітною» (в популярному викладі: «Все – отрута, все – ліки; те й інше визначає доза»)

Звідси можна зробити дуже простий висновок:

Спокійно вживайте продукти, які пропонує харчова промисловість. Стежте лише за тим, в якій кількості ви їх вживаєте, намагайтеся контролювати БІЛКИ, ЖИРИ, ВУГЛЕВОДИ (ХАРЧОВІ ВОЛОКНА), КАЛОРІЇ, ЦУКОР, СІЛЬ, НАСИЧЕНІ ЖИРИ, ТРАНСЖИРИ. А добавками і хімічними назвами цих добавок – не забивайте свою голову!

Будьте здорові!